USA 2011 (live)
Dag 1Ja hoor,eindelijk, we zijn op onze kamer. Het is inmiddels 22.15 uur en we zijn kapot…De reis verliep vlot, taxi in Zoetermeer was keurig op tijd en op Schiphol konden wij al snel inchecken, zo snel zelfs dat we geen tijd hadden voor een bak koffie. Tot aan Phillidelphia vlogen we met een klein toestel van US Airways, wij zouden plaatsen achterin hebben maar helaas het personeel had deze ruimte in beslag genomen en wij konden bij een nooduitgang gaan zitten.

Deze plaatsen hebben veel beenruimte maar echt ideaal zijn ze niet. De verzorging onderweg was redelijk maar we hebben wel eens beter gehad. Na de tussenlanding op Phillidelphia vervolgden wij onze weg met een toestel van United en kwamen na ongeveer 3,5 uur in Denver aan. Daarna zo snel mogelijk de huurauto opgehaald bij Alamo. Deze vakantie gaan wij rondrijden in een zwarte Ford Escape, mooie wagen met veel opties, lederen bekleding en genoeg ruimte voor ons tweeën. Aan de auto zal het in ieder geval niet liggen, morgen de Ford maar eens wat beter gaan bekijken want nu dringt alles niet echt tot ons door…


Bekijk hier de foto's
 
Overnachting in: La Quinta Inn Denver Cherry CreekDag 2


Al heel vroeg wakker wat heel vreemd is want gisteren is het toch een knap lange en vermoeiende dag geweest. Het was 05.30 uur toen we allebei klaar wakker waren! Misschien dat de luidruchtige bovenburen er wat mee te maken hadden. Normaal slapen we allebei nogal vast maar ze hadden ruzie en er vielen zelfs klappen. En toen kwam Willem er ook nog achter dat zijn laptop het niet meer deed. Leek op te starten maar klapte dan weer uit, echt balen!! In het hotel in Estes Park nog maar eens proberen.

Toen we uit gingen checken en we iets zeiden over die ruziënde buren, kregen we $ 20,00 korting! Daar was het ons niet om te doen maar…..nooit verkeert toch. We zijn vervolgens eerst naar de Walmart gegaan om o.a. een koelbox te kopen en hapjes en drankjes voor onderweg. En nu op weg naar Estes Park. We rijden een weg die op een gegeven moment al langs Rocky Mountain National Park loopt. We komen eerst door Golden, erg leuke plaats, een beetje Western Stad. Beetje rond gelopen en koffie gedronken voor we weer verder gaan.

Ja hoor…..ver van huis maar dan kom je toch in Nederland! Op het internet kom je altijd een houten bord tegen van deze plaats en daar hebben we wel even naar moeten zoeken. Bleek aan de andere kant van het stadje te staan. De weg is prachtig en we zien al veel bergen met flink besneeuwde toppen. Bij een meer gestopt en toen we net een stukje er om heen aan het lopen waren, begon het te onweren. Er hingen behoorlijk donkere wolken en het had eerder al geregend dus toch maar snel terug naar de auto!

Net na de middag waren we al in Estes Park, hotel snel gevonden. Eerst de laptop proberen maar……..:-( helaas, doet niets!! Bij receptie gevraagd of er hier ergens een zaak was waar ze computers konden repareren maar niet veel wijzer geworden. Bij Radio Shack even verderop wist een man ons wel te vertellen waar dat kon. Bij die zaak hadden ze echter géén tijd. Weer een ander adres gekregen en daar hebben ze van alles geprobeerd maar helaas niet aan de praat gekregen. Eerst hele middag daar gezeten, laptop daar gelaten en beetje gewinkeld en wat gegeten, weer terug en uiteindelijk om 23.00 uur eindelijk in het hotel. We waren nog meer kapot als gisteren en de laptop deed nog steeds niets!!!

Er kunnen dus geen updates via de mail worden gestuurd omdat we de mail adressen niet meer hebben en ook foto’s worden wel geplaatst maar minder als de bedoeling was omdat op een kleine notebook alles toch wat moeilijker te zien is. We hebben ook niet alle juiste programma’s meer helaas zoals jalbum. We proberen wel om met een zekere regelmaat wat te plaatsen want we zijn heel blij met jullie reacties tot nu toe en balen als een stekker dat de laptop op dag 1 al de geest heeft gegeven!!!

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Super 8 Estes ParkDag 3


Niet zo vroeg als gisteren gelukkig maar om half acht waren we al weer op. Ma gebeld en Ron een sms gestuurd (jarig vandaag) en toen weer op pad. Eerst even tanken want op de Trail Ridge Road is daar geen gelegenheid voor. Om 10.00 uur reden we het Rocky Mountain National Park in. Bij het Beaver Meadows Visitor Center even een magneet gekocht en toen de Trail Ridge Road op. We vielen al bij één van de eerste stops met onze neuzen in de boter….een chipmunk en een prachtige blauwe vogel. Ze waren beiden niet schuw en de chipmunk kwam zelfs naar onze toe en pakte met zijn voetjes onze vinger beet! Onze dag kon al niet meer stuk.

Hoe hoger we kwamen des te meer sneeuw we zagen. Op een gegeven moment waren het echt hoge wanden van sneeuw! Als je languit er tegen aan ging staan kwam het nog een paar meter boven je uit! Het Alpine Visitor Center lag ook nog behoorlijk onder de sneeuw maar was wel open. Hier koffie en warme chocolade melk gedronken want het was behoorlijk koud. Temperaturen vandaag schommelden tussen de 2 en 13 graden Celsius, behoorlijk koud dus! Op het hoogste punt konden we zelfs de auto niet uit want daar stond ook nog eens een keiharde wind, je zag de wolken voorbij jagen.

Op een gegeven moment zagen we een stel auto’s staan en dan weet je dat er wat te zien valt en ja hoor…..een Moose! Geweldig, het was een vrouwtje en ze was heerlijk aan het grazen. Na een kudde herten op een prachtige groene vlakte zagen we ineens een bull elk, echt prachtig, dat gewei is zo groot! En of het nog niet genoeg was toen ook nog een Moose met een jong! We zijn aardig verwend vandaag, de Trail Ridge Road is verbluffend mooi en een aanrader voor iedereen die ooit hier in de buurt komt

Laat in de middag zijn we in ons hotel in Hot Sulphur Springs, mooie kamer. Eerst gekeken of mijn notebook het wel deed wat gelukkig zo was en toen gaan eten bij The Stage Coach B&B Café wat vlakbij lag. Lekker gegeten maar helaas nog steeds geen echt lekkere steak zoals wij zo graag eten! Misschien morgen meer geluk.

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Canyon Motel Dag 4De dag begon voor mij (Willem) vroeg vandaag, om 05.15 uur was ik klaarwakker. Ik zit nog niet in mijn ritme en dat kan ook nog wel een paar dagen duren. Maar ik had mooi de tijd om onder het genot van een bakkie koffie de site bij te werken. Nadat Monique ook weer een beetje mens was geworden door de koffie verlieten wij Hot Sulphur Springs via een hele mooie weg met als eindbestemming Craig CO. Het begin van deze weg ging door een soort canyon en een aantal uren later reden wij weer op gelijke hoogte met de sneeuw.

In Kremmling waren ze zich aan het opmaken voor een ‘fun ride’ door het stadje. Waarom het was hadden wij geen idee van maar het was leuk om te zien. Mensen waren verkleed in thema’s en ook allerlei voertuigen waren versierd voor deze dag. De kinderen die op de voertuigen zaten gooiden snoep naar het publiek. Ook de plaatselijk brandweer was van de partij en op een gegeven moment vlogen er zelfs vier kleine vliegtuigjes over.

In Steamboat Springs kwamen wij er achter dat er een grote Ford Mustang meeting was, dus natuurlijk even kijken wat daar te zien was. Zoveel Mustangs hadden wij nog nooit bij elkaar gezien, honderden van de eerste tot de laatste bouwjaren.  Ik heb een aantal foto’s gemaakt maar natuurlijk niet van alles, de foto’s zijn te bekijken onderaan dit bericht. Vlak voordat wij weer uit Steamboat Springs vertrokken sloeg het weer om en hield de Car Show spontaan op.

Aangekomen in Craig zagen we dat hier ook weer festiviteiten waren geweest, we zagen honderden paardentrailers staan. Het was volgens ons een soort rodeo geweest. We hebben een kamer genomen in een Holiday Inn, mooie kamer en lekkere bedden. En een voordeel was ook dat er een steakhouse in het hotel zat dus…..we hoefden niet meer te zoeken!!!


Bekijk hier de foto's

Voor de Mustang liefhebbers, een paar foto's…

Overnachting in:  Holiday Inn Steamboat Springs
Dag 5


Vandaag gaan we op weg naar Utah. Als we net onderweg zijn, komen we langs een ranch waar ze buffels houden. Er stond een flinke kudde die ons allemaal stonden te bekijken! Toen we aankwamen lagen ze allemaal lekker maar toen we richting het hek liepen, stonden ze allemaal op en kwamen naar ons toe. Toch maar even een stukje weg! In Zuid-Afrika hadden we gehoord dat buffels heel gevaarlijk kunnen zijn, vooral als er jongen in de kudde waren, en die liepen er tussen.

Het was niet koud vandaag maar wel grijs en af en toe regende het ook een beetje. We rijden de US 40 richting Vernal. Het is een eindeloos lange weg tussen grasvlaktes door en af en toe passeer je een klein gehucht. We zien onderweg af en toe een paar grazende herten maar zodra je stopt, gaan ze er van door. In de lucht cirkelen veel roofvogels en kraaien rond. Verder kom je hier niet veel tegen.

Toen we bij Dinosaur National Monument kwamen, regende het echt behoorlijk. We zijn een eindje de weg ingereden richting de canyon maar op een gegeven moment zijn we omgedraaid. Met dit weer is het zicht erg slecht en kan je weinig zien laat staan mooie foto's maken. Bij de Plug Hat Butte was het even droog en hebben we nog een korte trail naar een mooi uitzichtpunt gelopen. Daarna zijn we het park uitgegaan.

In Vernal werden we begroet door een grote roze dinosaurus. Die foto kom je ook overal op het internet tegen. We hebben eerst wat boodschappen gedaan en zijn toen op zoek gegaan naar een hotel. We hebben een kamer genomen in de Econo Lodge. Lekker weer beneden, is zo fijn met je koffers.

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Econo Lodge Downtown Vernal
Dag 06


Vanmorgen toen we naar buiten gingen, zagen we blauwe lucht en de temperatuur was ook een stuk aangenamer joepie!!! Na wat boodschappen te hebben gedaan rijden we richting Flaming Gorge National Recreation Area. Ongeveer 5 mijl van Vernal komen we langs een heel groot meer, Steinaker Dam and Reservoir. Deze dam is gebouwd tussen 1959 en 1962. De damwand is 49 meter hoog en 609 meter lang. In het Steinaker Lake wordt water opgeslagen uit de Asley Creek en dit wordt weer gebruikt voor irrigatie in de Asley Valley.

Het is een prachtige weg met heel veel haarspeldbochten en we klimmen weer aardig. De temperatuur zakt dan ook gelijk een aantal graden. Maar het is hier erg mooi, rotswanden in allerlei kleuren, van rood tot geel tot grijzig!  Je kan ook de auto's bijna op één hand tellen die je tegenkomt, het is hier heerlijk rustig. Er hangen wel wat dreigende wolken maar het is gelukkig droog en dat is het ook de hele dag gebleven!

Aangekomen bij Flaming Gorge National Recreation Area rijden we eerst naar de Flaming Gorge Dam. Bij het Visitor Center halen we even een magneet van het park, die verzamel ik, en dan gaan we de dam bekijken. De dam in de Green River is gebouwd tussen 1958 en 1964. De damwand is 153 meter hoog en 360 meter lang. Hier wordt water uit de Colorado River opgeslagen en gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, drie generatoren zorgen voor 151,5 MW. Het blijft toch schitterend om te zien zo'n dam. We doen geen toer want dat hebben we al vaker gedaan.

We rijden verder door richting Green River. We zijn ergens een zijweg ingereden richting het water, hier kon je ook een boot te water laten. We zagen een aantal herten onderweg hier naar toe. Als ze wegliepen zag je van die leuke witte billen!! Toen we er waren en uit de auto stapten werden we weer verrast door een stilte, je hoorde echt helemaal niets! Toen we richting water liepen, hoorden we ineens wel een enorme zwerm muggen, wegwezen dus! We zagen twee herten op de bergkam rondlopen en even later ook twee bij het water die even kwamen drinken. Het blijft een ontzettend gaaf gezicht!

We rijden door Green River richting Rock Springs waar we na ongeveer een kwartier zijn. Na enig zoeken nemen we een kamer in een Americas Best Value Inn. Nette, grote kamer en we kijken uit op bergen. Ook hebben we gezien dat er een Applebee's op loopafstand zit, helemaal goed want hier hebben we andere jaren ook altijd lekker gegeten.

Gisteren dachten we ook lekker te gaan eten maar kwamen in zo'n rare zaak terecht want veel keus hadden we niet. Het heette geloof ik de Golden Corral. Als je binnenkomt betaal je je frisdrank en eten wat overigens spotgoedkoop was dus ja, wat kun je verwachten! Het bleek dat je ergens een tafeltjes kon zoeken, je zet er je frisdrank neer en dan ga je naar een buffet waar je zoveel van kan eten als je wilt. Wat ons hier wel stoorde was dat de borden niet allemaal schoon waren, je moest echt goed kijken dat er geen etensresten meer opzaten. Eigenlijk hebben wij allebei al gegeten en gedronken dan! Het eten was niet vies maar we hebben zo'n trek in een echte lekkere steak!!!

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Americas Best Value Inn & Suites

 
Dag 07

Vandaag wel even ontbeten in het hotel want ze hadden een hot breakfast. Worstjes, scrambled eggs, toast etc. Toen we gingen uitchecken en iets vroegen over hotels in Jackson, zei de vrouw dat het daar erg druk en duur was. Dat hadden we inderdaad al gezien maar ja, wat moet je hé. Toch op de parkeerplaats eerst maar online een hotel geboekt voordat we straks in de auto moeten slapen! Het goedkoopste motel wat we zagen staan was $ 125,00 om jullie een indruk te geven van de prijzen. Er stond er zelfs één bij van $ 2.400,00 per nacht!

We rijden via de US 191 richting Jackson, het is een eindeloos lange weg tussen grasland door vol met sagebrush. We zien ontzettend veel herten onderweg. Bij een stop zagen we een bord staan en daar stond op dat in deze 'high cold desert' één van de grootste kuddes pronghorn antelopes leeft. Het zijn 40.000 tot 60.000 antelopes, bekend als de Sablette Herd. De pronghorn antelope kan een snelheid bereiken van 60 mijl per uur, dat is knap snel!! Kleine groepjes van de kudde zijn langs de US-191 te zien gedurende het late voorjaar en de zomer. Als de herfst over gaat in de winter en er sneeuw gaat vallen, trekken de antelopes naar het zuiden. Het is de grootste migratie in Noord Amerika.

Het laatste stuk van deze weg was weer heel mooi, tussen de bergen door en klimmen en dalen! Aangekomen in Jackson, hebben we het hotel snel gevonden. Goed maar voor die prijs géén eens een koffiezetapparaat! We zijn eerst naar een supermarkt gegaan om wat bier enzovoort te halen. Daarna zijn we Jackson gaan bekijken. Het is een leuke plaats, wel erg toeristisch. Veel winkels waar veel souvenir shops bijzitten. Het ziet er allemaal wel heel leuk uit, een beetje Western-achtig. Er rijdt ook een postkoets rond en je ziet saloons en ja hoor, om 06.00 p.m. is er een echte shoot-out!

We eten bij Million Dollar Cowboy Steakhouse. Hele leuke zaak met boven een enorme bar waar je op zadels aan de bar zit en waar live muziek is. Het restaurant is beneden en ziet er ook erg leuk uit. We eten een voortreffelijke Filet Mignon, botermals!! Het was wel een rib uit ons lijf maar je moet er wat voor over hebben om een lekkere steak te eten. Gisteren trouwens ook bij Applebee's een heerlijk sirloin steak gegeten, dus we kunnen er weer even tegen!

We zijn daarna naar het hotel terug gegaan want we zijn allebei snipverkouden en het koelt al weer af. We hebben drankjes en pillen gekocht tegen de griep en het hoesten dus maar weer even het nodige naar binnen gooien en op tijd naar bed!! 

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Teton Gables Motel

 
Dag 08

Bij Albertson's aan de overkant koffie gedronken en wat te eten voor vandaag gehaald en daarna zijn we richting Grand Teton National Park gereden. Toen we het park inreden zagen we al gelijk drie herten, ze bleven eerst staan maar gingen er toen toch met een knappe vaart vandoor. Bij het Visitor Center was het erg druk, géén parkeerplaats te vinden dus nog geen magneet, komt op de terugweg wel!

Het is hier echt ontzettend mooi en af en toe lopen we een stukje, nog steeds erg benauwd dus hele hikes gaan het niet worden vandaag! We zien in het hele park erg weinig dieren op een enkele kraai of eekhoorntje na. Tot we een zijweg inreden, we zagen ineens een viertal bizons! Wat een schitterende dieren zijn dat zeg. Er lag er één bij, waarschijnlijk een bull, wat een kop had die zeg! Zo enorm groot, erg indrukwekkend!

Even verderop zagen we een aantal auto's langs de weg staan en dit betekent meestal dat er iets te zien is. En ja hoor, een gigantische kudde bizons. Het waren er meer dan honderd en de meesten lagen heerlijk, een paar liepen er te grazen. We zaten in het gras en er kwam er één aardig dichtbij, keek af toe maar schonk verder niet veel aandacht aan ons. We konden een paar mooie plaatjes schieten!

Bij het Visitor Center nog een magneet gekocht en een bizon en toen terug naar ons hotel. Even een beetje relaxen en dan gaan we naar Jackson om wat te winkelen en te eten. We hebben bij een zaak op het Town Square gewoon een lekkere cowboy burger gegeten, smaakte prima! Daarna zijn we nog een aantal winkellstraatjes doorgelopen en hebben een nummerplaat (die sparen we ook van de staten waar we geweest zijn) van Wyoming en Montana gevonden. Nog drie te gaan dus, hopelijk vinden we die ook nog!

Terug in het hotel zijn we eerst de site gaan bijwerken. Af en toe zaten we buiten om een sigaretje te roken en we zagen elke keer al bliksem in de verte. We hebben niet echt onweer gehoord maar het heeft wel keihard geregend. Hopelijk morgen weer goed weer!


Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Teton Gables MotelDag 09


Het is vanochtend nog erg grauw buiten, het heeft flink geregend vannacht. Na de gebruikelijke boodschappen rijden we weer naar Grand Teton National Park. We rijden hier door heen om naar Yellowstone te gaan, is geen straf hoor, erg mooi! Als we Grand Teton inrijden via de Moose Entrance, wordt het steeds zonniger en de lucht wordt steeds blauwer. Bij de Jackson Lake Dam en Reservoir stoppen we weer even en zien dat er nu vier pelikanen aan het rond dobberen zijn. Gister was het er maar één.

Even verderop zien we twee coyotes lopen, geprobeerd te fotograferen maar waren erg ver weg. Toen we een zijweggetje inreden, zagen we ineens een beest over de weg schieten, hup een boom in. Bleek een yellow bellied marmot te zijn die lekker op een zijtak ging liggen! Net na de middag rijden we Yellowstone National Park in. We zitten hier bijna drie dagen maar op het stuk wat we nu rijden richting West Yellowstone in Montana, bekijken we toch al een aantal dingen. We hebben de tijd want het hotel is toch al gereserveerd.

Bij West Thumb bekijken we al de nodige geisers. Het is één van de kleinste geiser basins in het park maar de ligging ervan, direct naast Yellowstone Lake, is ontzettend mooi. Heel wonderlijk als je dat ziet en ruikt, je krijgt soms een aardige zwavellucht in je neus! Ook komen we al langs Old Faithful en ja...dat is de meest beroemde dus ook daar kijken we vast. Old Faithful heeft in 1870 zijn naam gekregen omdat de erupties steeds precies op tijd gebeurden! Als gevolg van aardbevingen en vandalisme is de tijd tussen de erupties wel wat langer geworden maar de geiser is toch nog steeds erg betrouwbaar. De erupties vinden gemiddeld één maal per 91 minuten plaats en duren 1,5 tot 5 minuten. Er wordt dan 14.000 tot 32.000 liter kokend water omhoog gespoten tot een hoogte die varieert van 30 tot 55 meter!

Het was net half vier en om half vijf zou de eerstvolgende eruptie zijn. Eerst even bij het Visitor Center een magneet gekocht en bij de General Store wat te drinken. Toen op ons gemak weer teruggelopen naar Old Faithful. Er verzamelde zich al een aardige massa mensen maar die gingen allemaal zitten, dat was mooi want dan konden wij er mooi overheen foto's maken. Om net even over half vijf begon de geiser steeds meer te stomen en af en toe zag je ook al wat water er uit spuiten en toen ineens een enorme krachtige straal omhoog! Het bleef een tijdje doorgaan en was ook ineens weer over, een heel mooi gezicht.

We zouden nu naar het hotel rijden maar stopten toch weer bij het Midway Geiser Basin, ook maar even bekijken. Dit is een geisoleerde thermische groep die officieel deel uitmaakt van het verder naar het noorden gelegen Lower Geiser Basin. Via een houten wandelpad loop je langs een aantal heetwaterbronnen. De meest indrukwekkende is Grand Prismatic Spring, deze heeft een diameter van 110 meter. Helaas konden we de kleuren die variëren van diep blauw in het midden naar licht blauw, groen, geel en oranje, niet goed zien doordat er veel stoom was en je kunt deze helaas ook niet van bovenaf zien wat eigenlijk het mooiste zou zijn.

Nu echt naar het hotel! Maar ja, even verderop een enorme kudde bizons met heel veel jongen. Weer stoppen en foto's maken natuurlijk. We waren aan het tellen en schatten dat het er meer dan honderd waren en we zagen op ongeveer een kwart van de kudde al zestien jongen! Weer verder en om acht uur zijn we eindelijk bij ons hotel voor de komende dagen! Ziet er geweldig goed uit, hele mooie kamer ook! Even een beetje opfrissen en toen maar gauw kijken waar we wat kunnen eten. Bij het Outpost Restaurant iets verderop gegeten, was erg lekker. Het was weer een heerlijke dag vandaag...op naar morgen! 

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Stage Coach InnDag 10

Na de buikjes gevuld te hebben van zowel onszelf als de auto, rijden we Yellowstone weer in. We rijden vandaag de Upper Loop en gaan eerst richting Mammoth Hot Springs. Het is een erg mooie weg maar we zien helemaal geen dieren anders dan een aantal bizons. Maar bij Mammoth Hot Springs verandert dat, we reden er doorheen en zagen ineens in een veld een Elk liggen. Foto natuurlijk en gelijk stopt dan iedereen, erg grappig! Toen we een zijweg inreden richting onze volgende plaats, zagen we ineens dat hier overal Elks rondliepen. De rangers hadden het erg druk met de mensen op afstand te houden want er waren ook een aantal jongen bij. Ze liepen werkelijk overal tussen de gebouwen lekker te grazen! Bij een grote boom stonden aan aantal mensen omhoog te kijken en ineens zagen we wat daar inzat...twee baby Great Grey Owls! Wel groot hoor maar nog helemaal donzig.

Toen we al weer een eind verder waren, werd onze wens vervuld!! Er stonden een aantal auto's langs de weg en zoals al eerder gezegd, dan is er wat te zien. Er liep een beer!! Snel gekeerd, auto langs de kant en het bleek een Black Bear te zijn met twee jongen! Echt zo magnifiek mooi om dit te zien, onze dag kan op geen enkele manier meer stuk vandaag. Ze liepen over de weg naar de andere kant. We stonden gelijk lekker in een file en ik ben uitgestapt en ben er nog heen gelopen. Bleek dat de jongen in een boom waren geklommen en dat mama lekker ging lopen grazen. Ik heb toen nog een geweldige foto van mama beer kunnen maken!!

Verderop zijn we weer omgedraaid en zagen dat er nu een paar rangers de boel een beetje aan het regelen waren, je mocht wel even stoppen en snel een foto maken maar moest dan doorrijden. Hadden wij geluk gehad dat we hiervoor al langs waren gereden! We vervolgden onze weg weer en klommen weer aardig. We zaten ineens weer flink in de sneeuw. Pas bij Canyon Village waren we weer uit de sneeuw. We zagen heel in de verte een aantal grote vogels lopen. Met de verrekijker zagen we dat het Sandhill Cranes waren met een jong. Geprobeerd te fotograferen maar was erg ver weg, zelfs met een flinke telelens!
Toen we richting de West Entrance reden zagen we een Elk aan de overkant van de rivier en een bizon. Toen we naar de rivier toeliepen zagen we dat er aan deze kant ook een bizon stond. En...onwijs gaaf, die stapte op een gegeven moment in het water en zwom naar de overkant! Zo kicken, moest naar zijn vrouwtje toe. Even later liepen ze gezellig samen te grazen! Terug in het hotel even relaxen, opfrissen en daarna gegeten aan de overkant bij The Gusher. Niet zo'n gezellige zaak maar we hadden een soort kipschnitzels en die waren echt heerlijk! Weer een topdag vandaag!!.

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Stage Coach InnDag 11
   

Vandaag al weer vroeg in Yellowstone. We gaan een aantal geiser basins bekijken die we nog niet gezien hebben op onze weg naar West Yellowstone eergisteren. We starten weer met een mooie kudde bizons. Het zijn echt mooie dieren om te zien, een beetje oer-beesten! Daarna rijden we de Firehole Canyon Drive, deze weg loopt parallel aan de Grand Loop Road en alleen in zuidelijke richting. De weg volgt de Firehole River en je ziet hier ook een mooie waterval, de 12 meter hoge Firehole Falls.

Vervolgens gaan we kijken bij de Fountain Paint Pots. Hier is één van de vier verschillende soorten thermische activiteiten van Yellowstone te zien. Je hebt in Yellowstone geisers, heetwaterbronnen, modderpoelen en fumaroles (openingen waar gas of stoom uitkomt). Dit gebied dankt haar naam aan een modderpoel met roze en grijze kleuren, het gevolg van ijzeroxidatie. Uit de bubbelende modder ontsnapt stoom en gas. Een erg vreemd gezicht die kolkende en pruttelende modder! We zien hier ook de Spasma Geiser en de Clepsydra Geiser die beiden aan het spuiten waren.

Daarna gaan we naar het Biscuit Basin. Via een houten wandelpad kun je hier een aantal kleine geisers en poelen bekijken. De mooiste zijn de kleine maar wel erg actieve Rusty Geyser, de kristalheldere Sapphire Pool, Jewel Geyser, die regelmatig in een serie van één tot vijf erupties uitbarst, Shell Spring, Avoca Spring, waar tijdens een eruptie het water diverse kanten tegelijk op spuit en twee vlak bij elkaar gelegen bronnen die samen Mustard Springs worden genoemd.

Vlakbij het Biscuit Basin loopt een pad naar de Daisy Geyser en je kan dan ook doorlopen naar de Morning Glory Pool. Je kan deze geyser ook bereiken vanaf Old Faithfull maar dan is het 4,4 kilometer en vanaf hier 2,2 kilometer. We komen o.a. langs de Grotto Geyser. Dit is een 2,5 meter hoge kegel die een opvallend grillige vorm heeft. Tussen twee erupties kunnen enkele uren zitten, maar ook wel eens enkele dagen. Ze duren vaak wel erg lang, tot meer dan 10 uur! Uit de opening hoor je constant gorgelende geluiden komen. We komen er nog langs meer maar daar staan geen namen bij. Na ruim twee kilometer komen we dan eindelijk bij de Morning Glory Pool. Dit is lang één van de favoriete bezienswaardigheden geweest. Helaas heeft de bron veel te lijden gehad van vandalisme.

Wij vonden de Morning Glory Pool nog steeds één van de mooiste poelen die we in Yellowstone hebben gezien. Bruin, oranje, geel en groen zijn de kleuren die je ziet en dan een enorme diepte! De kleuren zijn ooit nog veel helderder geweest. Maar doordat mensen er munten, blikjes, stenen en andere troep in hebben gegooid, is de watercirculatie ernstig verstoord waardoor de thermische activiteit verloren is gegaan en de temperatuur is gedaald. Onbegrijpelijk dat sommige mensen zulke dingen doen, géén enkel oog voor de schoonheid van de natuur!

We komen op de terugweg nog langs een aantal mooie bronnen en geisers zoals de Artemisia Geyser, de Gem Pool en de Mirror Pool. Het was een flinke tippel met onze nog steeds verkouden hoofden maar het was zeer zeker de moeite waard! We rijden daarna nog de Firehole Lake Drive. Deze in noordelijke richting lopende weg is eenrichtingverkeer en eindigt weer aan de Grand Loop Road. Langs de Firehole Lake Drive liggen veel geisers en heetwaterbronnen. Dit is o.a. de spectaculaire Great Fountain Geyser. Deze grote geiser barst ongeveer één maal per 10 uur uit. Het water kan dan 30 tot 60 meter hoog komen. De geiser is omgeven door cirkelvormige plateaus die lijken op kleine vijvers. Bij de uitbarstingen overstromen deze plateaus. De Firehole Lake Drive wordt veel minder druk bezocht dan de Old Faithfull Area. Je kunt hier dus vrij ongestoord de natuur op je in laten werken!

En nu rijden we maar weer eens richting ons hotel in West Yellowstone. Op een gegeven moment staan we in een knappe rij auto's. We dachten...zullen wel weer overstekende bizons zijn! Maar we hoorden verderop dat het een black bear was geweest, zonde maar hebben wij niet meer gezien. In West Yellowstone hebben we nog een beetje bij de winkeltjes gekeken. We zijn geslaagd voor nummerplaten van de staten Colorade, South Dakota en Nebraska en eindelijk zagen we ook de staten-magneten en hebben die ook gelijk alle vijf gekocht. Het was weer een bijzondere dag vandaag met al die vreemde natuurverschijnselen, heel indrukwekkend allemaal!!

Bekijk hier onze foto's

Overnachting in: Stage Coach InnDag 12

Vandaag rijden we voor de laatste keer Yellowstone in, we gaan naar de East Entrance en dan door naar Cody. Bij Canyon Village hebben we koffie en wat te eten gehaald en bij Fishing Bridge hebben we nog even bij het Visitor Center gekeken en de General Store. Bij Sylvan Lake zaten we weer flink in de sneeuw en het meer was ook nog bijna helemaal bevroren. We zaten hier op 2600 meter. We rijden vervolgens over de Sylvan Pass en je wordt hier zelfs nog gewaarschuwd voor lawine gevaar. Was ook best mogelijk want er lagen nog hele dikke pakken sneeuw tegen de hellingen en het was wel aan het dooien. Als dat dan gaat schuiven...!!

Als we even later Yellowstone uitrijden komen we in het Shoshone National Forest. We zagen hier gelijk weer een Moose lopen. Bij Pahaska Tepee hebben we ook nog even rond lopen snuffelen, dit is een grote souvenir shop. We komen even later langs het Buffalo Bill State Park en niet lang daarna langs de Buffalo Bill Dam. Toen deze dam in 1910 gereed was, was het de grootste dam in de wereld! Was maar klein hoor vergeleken bijvoorbeeld met de Hoover Dam.

Vroeg in de middag zijn we in Cody. Het hotel was al gereserveerd maar was even zoeken, de tomtom stuurde ons iedere keer een weg in waar we niet verder konden. Maar even gevraagd en toen reden we er zo naar toe. Leuke maar vrij kleine kamer. Even spullen op de kamer gegooid en toen zijn we Cody wat beter gaan bekijken. De Old Trail Town is een klein westernstadje zoals het er vroeger uitgezien heeft. Het zijn replica's van gebouwen hier uit de omstreken, zag er erg leuk uit. Daarna een beetje winkels lopen kijken. We hebben gegeten in het Irma Buffalo Bill Hotel en hebben hier ook gelijk kaarten gekocht voor de rodeo. We hadden gehoord dat die hier elke avond is gedurende de zomermaanden en ja.....THE WILD WEST, dus naar de rodeo!!

Om 08.00 p.m. begon het met een gebed, het volkslied en een dankwoord aan de veteranen. Blijft toch altijd een indrukwekkend gebeuren ook al zijn we niet gelovig en geen Amerikanen! Daarna begon de rodeo, de onderdelen waren: Bareback Riding, Tie Down Roping, Team Roping, Steer Wrestling, Saddle Bronc Riding en Barrel Racing. Kijk maar op de site van de Cody Stampede Rodeo als je meer wilt lezen over de diverse onderdelen. De jongste deelnemers waren een jongetje van elf jaar die Steer Wrestling deed en een meisje van zeven die Barrel Racing deed. Ze krijgen het hier waarschijnlijk ook met de paplepel ingegoten!! Toen we terugkwamen in het hotel, ben ik er gelijk ingedoken want ik had me het koud en een keelpijn! Het schiet nog steeds niet op, hopelijk morgen beter!!

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Carter Mountain Motel

 
Dag 13

Na een goede nacht slapen en een paar paracetamols, voel ik (Monique) me gelukkig wat beter vanmorgen. Bij het uitchecken hoorden we van de eigenaresse dat de Alt-14 die wij willen rijden deels is afgesloten door een lawine. We moeten eerst naar Greybull en daar omhoog naar Lovell, een stukje om maar ja, we willen naar Bighorn National Recreation Area en van daaruit kunnen we dan wel verder over de Alt-14. Het was een hele rit naar Lovell maar wel mooi, veel herten onderweg. Bij Lovell zagen we gelijk het Visitor Center van Bighorn National Recreation Area. Even naar binnen om een map te halen van het park. We hoorden hier van een ranger dat Medicine Wheel niet te bezoeken is door de sneeuw. Het zit ons niet mee!

We rijden Bighorn in en na de Horseshoe Bend zien we een paar wilde Mustangs op een berg staan. Veel te ver weg om foto’s te maken helaas. Maar toen we bij de zijweg naar de Devil Canyon Overlook waren, zagen we er ineens twee langs de kant van de weg. Die konden we wel heel goed op de foto zetten. Verderop zagen we een aantal auto’s langs de kant van de weg staan en ja hoor, er stonden er nog vijf tegen een berghelling aan. Ontzettend mooie paarden om te zien en ze bleven mooi staan dus goede foto’s kunnen maken! Toen richting de Devil Canyon Overlook, een aardig diepe canyon die is uitgesleten door de Bighorn River. Het was echt weer zo ontzettend stil hier en heel mooi! Je hoorde alleen af en toe het geluid van een paar zwaluwen die daar rondvlogen. De bergen zijn hier weer zo prachtig rood en de lucht is in tegenstelling tot gisteren weer zo mooi blauw, we konden weer mooie plaatjes schieten vandaag!

We gaan vanaf hier weer richting de uitgang die 19 mijl terug is en vandaar nog 99 mijl naar Sheridan waar we willen overnachten. Het eerste stuk van de Alt-14 vanaf Bighorn is nog niet echt interessant. We gaan wel steeds meer op de bergen af en dan wordt het een ontzettend gave en mooie weg. Veel klimmen en veel haarspeldbochten, het is hier ook gigantisch mooi! En ja hoor…….we zitten weer midden in de sneeuw!! En geen klein beetje hoor, weer van die hele dikke pakken! De weg naar Medicine Wheel is inderdaad dicht, we kunnen er geen eens heen! We zitten hier op 10042 ft (3061 meter) en het nog maar 9°C, brbrbrbrbr!

Toen we weer gingen afdalen, werd de sneeuw steeds minder. We zagen weer auto’s staan en ja hoor, een Moose! Jammer genoeg weer een vrouwelijk exemplaar maar wel mooi! Toen we weer beneden waren was het gelukkig ook weer een stuk aangenamer qua temperatuur, 25°C. Aangekomen in Sheridan, nemen we een kamer in een America’s Best Value Inn. Leuke kamer, ruim en schoon en dat is het belangrijkste!

We hebben vanavond bij een hele bijzondere zaak gegeten, de Historic Sheridan Inn, home of the Famous Buffalo Bill Saloon. De officiële opening van deze zaak was op 18 juni 1893. Er waren toen 64 slaapkamers op de tweede en derde verdieping en een lobby, eetzaal, keuken en saloon op de begane grond. Er zijn hier beroemde mensen geweest zoals natuurlijk Buffalo Bill maar ook Will Rogers (schrijver bekend van Route 66), Ernest Hemingway, Calamity Jane en Herbert Hoover (voormalig president van de USA). In 1964 is dit gebouw een National Historic Landmark geworden maar in 1967 toch van sloop gered door Neltje King. Het gebouw is nu weer in de oude glorie hersteld en een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Sheridan en een hotel voor alle reizigers die Sheridan aandoen. 

Bekijk hier de foto's 

Overnachting in: Americas Best Value InnDag 14
 

Vandaag rijden we van Sheridan WY naar Deadwood SD. We vertrekken al bijtijds na boodschappen gedaan te hebben en de gebruikelijke tankbeurt. Na twee uur rijden zien we een bord staan: Herman’s Antiques. Dat was bij Gilette en we besloten om even een stop in te lassen en hier te gaan kijken. Moesten een stukje omrijden want ze waren met de weg bezig maar we hebben het gevonden. Was helaas niet zo’n leuke zaak als we vorig jaar hebben ontdekt in Missouri. Het was wel een hele aardige man die ons van alles liet zien maar we gingen weg met niets!

Vroeg in de middag waren we bij Devil’s Tower National Monument. Het was bloedheet ondertussen en dat terwijl we gisteren nog in de sneeuw liepen! Maar……we zijn helemaal om de Devil’s Tower heengelopen, was een mooie wandeling en de berg was aan alle kanten toch weer anders om te zien. Het verhaal en de legende over deze berg staat al ergens op deze site dus ga ik niet herhalen. Beneden hadden we op de heenweg al heel veel prairie dogs gezien en op de terugweg hebben we wel een uur gewoon in het gras gezeten en zitten kijken naar deze geweldige diertjes. Als je gewoon stil zat, waren ze helemaal niet bang meer. Helaas zijn er veel prairie dogs getroffen door een ziekte die is overgedragen door vlooien en zijn het er een stuk minder geworden. Maar overal waar wij keken, zagen we ze rondlopen en kopjes uit holletjes komen, helemaal geweldig!!

Laat in de middag rijden we South Dakota in en na een klein half uur zijn we in Deadwood. Een beetje rondgekeken en toen een kamer genomen in een Super 8. We kregen een kamer aan de Creek Side, een heerlijk geluid dat snel stromende water. De kamer was keurig, ruim en schoon. We hebben gegeten in een restaurant twee blokken verder op het terras aan de Creek, beetje last van vliegen maar wel lekker. Als afsluiting van deze dag nog even in ons hotel in het casino gekeken want ja……daar stikt het hier van. Het is Las Vegas in het klein!! 

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Super 8 Deadwood
 

 Dag 15

Vanmorgen zijn we eerst even Deadwood ingegaan en hebben hier een beetje rondgekeken. Ziet er erg leuk uit alhoewel wij het allemaal wel erg toeristisch vinden. Al die souvenirshops en casino’s! Toen we eigenlijk net de plaats uitreden, zagen we wel een leuke zaak, allemaal beelden ervoor en oude signs en benzinepompen. Hier wel even lekker rondlopen neuzen, ze hadden leuke dingen maar vaak veel te groot om mee te nemen of je denkt…..waar moet ik dat laten! Maar goed, alleen rondsnuffelen is al leuk.

Daarna rijden we verder naar Boondock’s waarvan we gehoord en gelezen hebben dat dit een hele leuke zaak is op ca. 10 mijl van Deadwood af. Je ziet het gelijk liggen, het zijn diverse gebouwen en er staan leuke oude auto’s voor. Alles is een beetje 50’s en 60’s stijl. Betty Boop, Elvis Presley, John Wayne en anderen, zijn hier op allerlei manieren terug te vinden. Op mokken, T-shirts, blikken, caps, onderzetters en ga zo maar door. We hebben hier ook weer heerlijk lopen snuffelen. Daarna nog wat gegeten en gedronken en toen verder naar Keystone.

We gaan hier een treinrit maken met de 1880 Train, een stoomtrein. We hebben een round trip geboekt van Keystone naar Hill City en weer terug. Aangekomen in Keystone wilden we net $ 5,00 gaan betalen op een parkeerterrein toen we zagen dat we naast het reeds geboekte hotel zaten. We hebben toen maar eerst ingecheckt en kregen een parking pass voor het hotel. Helemaal goed want we konden naar de trein lopen zo dichtbij zaten we. Eerst de gereserveerde kaarten afgehaald en toen nog een beetje bij de winkels lopen kijken. Ook hier weer erg veel souvenir shops.

En toen de treinrit, was leuk zo’n oude stoomtrein. Af en toe reed je vlak langs bergwanden en dan weer bomen of open weides. In Hill City had je een kwartier voor de trein weer terugging. De locomotief moet water bijvullen en olie voor die weer terug kan. De terugrit was iets korter dan de heenrit want heen moest de trein meer klimmen en deed er ongeveer een uur over, terug was dat 45 minuten. Het was al met al een leuke rit. Terug in Keystone zijn we gaan eten bij Ruby House Restaurant, was lekker. Daarna even naar hotel voor we naar de avondceremonie gaan bij Mount Rushmore.

De ceremonie begon om 09.00 p.m. met een gebed. Daarna vertelde een ranger het verhaal over de presidenten en waarom juist deze vier hier uitgehakt zijn (volgt later in uitgebreide verslag). Daarna werd er een film vertoond over de bouw van dit monument. Toen werden de vier hoofden verlicht en werd het volkslied gezongen en in tegenstelling tot in ons land, zong bijna iedereen hier het volkslied mee. Blijf dat een indrukwekkend iets vinden en vreemd genoeg krijgen wij ook altijd allebei kippenvel hiervan! Ter afsluiting van de ceremonie werden de veteranen en soldaten op het podium gevraagd voor het strijken van de vlag. Er bleven mannen en vrouwen het podium oplopen onder luid applaus! De vlag werd gestreken door scouts uit Minnesota en toen werd nog een luid applaus gevraagd voor alle mannen en vrouwen op het podium en daarna was het afgelopen en zijn we snel weggegaan om de massa voor te zijn.

Hotel weer snel gevonden en toen we net even buiten zaten begon het ineens keihard te waaien, je zag de zandvlagen voorbij komen. Ook een beetje regen maar het was ook ineens weer over. We hadden al gehoord dat het weer ineens om kon slaan in de Black Hills, nou dat zagen we………..! 

Bekijk hier de foto's
Overnachting in: Keystone Boardwalk Inn & Suites

 
Dag 16

Vanmorgen hadden we wel ineens een internet verbinding dus heeft Willem eerst even het verslagje van 28 en 29 juni geplaatst. Daarna zijn we naar Mount Rushmore gereden om nog wat foto’s te maken met goed licht. We waren er gisteravond wel maar toen stond de zon erg ongunstig. Helaas was het vandaag nogal bewolkt, wel warm. We rijden vervolgens naar Crazy Horse, dat is hier ongeveer 19 mijl vandaan.

Je betaald hier meer aan toegang dan bij Mount Rushmore. Als je lopende naar binnengaat betaal je $ 5,00 per persoon en als je met de auto naar binnengaat, wat iedereen doet, betaal je $ 10,00 per persoon. Als je lopende zou gaan, moet je je auto beneden op een parkeerplaats zetten en dan een hele lange laan omhoog lopen. Dat doen denk ik weinig mensen! Dat je meer betaald is omdat Crazy Horse gerealiseerd wordt door private fundings en men geen bijdrage van de regering wil hebben.

Er zijn allerlei gebouwen, een heel groot museum, diverse restaurant, gift shops  en ruimtes waar artiesten aan het werk zijn (sculpture studio’s). We zagen ineens het model staan zoals het ooit moet worden en je kon dan foto’s maken van dat model met op de achtergrond de berg waar Crazy Horse wordt gemaakt. Er reed ook nog een bus naar de voet van de berg waar je $ 4,00 per persoon voor moest betalen. Hebben we toch maar gedaan en geen spijt van, we konden wel goede foto’s maken. De buschauffeur vertelde veel en op een vraag van iemand wanneer ze dachten klaar te zijn met Crazy Horse gaf hij als antwoord, over 50 tot 75 jaar!! Je zag ook eigenlijk alleen maar dat het hoofd redelijk gereed was maar van het paard zag je nog niets. Hij kan best wel eens gelijk hebben.

We zijn vervolgens doorgereden naar Custer en hebben hier een kamer genomen in een Americas Best Value Inn, de Dakota Cowboy Inn. Daarna naar het Custer State Park gereden en we hebben hier vandaag de Wildlife Loop gereden. Echter weinig Wildlife gezien op een aantal prairie dogs na, wat wilde ezels met jongen (heel lief!) en een hoop herten. Toen we uit het gebied reden waar normaal bizons rondlopen, zagen we er ineens twee langs de kant van de weg! Was overigens wel een hele mooie weg! Morgen gaan we nog wel ven verder kijken hier. We willen graag de Needles Highway rijden en wat tunneltjes meepakken maar daarover morgen dus meer!

Terug in Custer zagen we bij het Flinstones RV Park ineens een Yellow bellied marmot rondlopen, echt gave beesten. Konden er helaas niet dichterbij komen want schoot gelijk de struiken in. Even terug naar het hotel, beetje relaxen voor we gaan eten. Toen we op een gegeven moment naar buiten keken, hing er een hele donkere lucht boven ons!
Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Americas Best Value Inn Dag 17

De plannen zijn iets gewijzigd qua eindbestemming vandaag omdat we de Needles Highway in Custer State Park niet willen missen. We hebben besloten om vandaag door Custer State Park te rijden naar Hot Springs en daar een hotel te zoeken. Komt misschien ook wel beter uit, lijkt een grotere plaats dan Lusk in Wyoming. Helaas was het nogal grijs deze ochtend. Toen we de koffers in de auto gooiden, regende het al een klein beetje. Dat ging echter jammer genoeg over in aardig harde regen! Maar…..we laten ons niet tegenhouden, we gaan gewoon naar Custer State Park. Na wat boodschappen gedaan te hebben gingen we op pad en gelukkig werd het ook al beter weer, we zagen weer blauwe lucht en de regen werd ook al minder!

We rijden het park in via de Sylvan Lake Entrance. Voor we trouwens bij deze ingang waren, zagen we al de eerste kudde bizons en even verderop stonden een aantal longhorns! Bij deze ingang ligt het Sylvan Lake en dat zag er zo bekend uit, al veel foto’s van gezien op het internet. De Needles Highway is echt ontzettend mooi, adembenemend zelfs! We kwamen ook door twee tunnels waar echt maar met moeite één auto door heen kon. Je moest eerst goed kijken of er geen tegenligger aankwam. Op een picknickplaats iets verderop stonden drie bizons rustig te grazen, die konden we mooi op de foto zetten.

Weer verderop bij de Bleu Bell Area zagen we een hele grote kudde bizons met veel jongen maar het mooiste moest nog komen! Weer verderop zagen we ineens bizons vlak langs de weg, toen we doorreden begonnen ze de weg over te steken. We zijn gedraaid en het bleek een ontzettend grote kudde te zijn en weer met heel veel jongen en ze staken allemaal de weg over! Hele mooie foto’s kunnen maken want ze trokken zich niet veel aan van die auto’s die er stonden. Je moet natuurlijk voorzichtig blijven want zeker met jongen kunnen ze heel gevaarlijk zijn. We hebben hier echt een hele tijd gestaan, was zwaar kicken!!

We hoorden ook de bekende geluidjes van de prairie dogs en die zagen we ook overal rondlopen en rechtop boven hun holletjes staan. Ze schoten hier echter eerder weg als bij de Devil’s Tower. Ze waren elkaar constant aan het waarschuwen voor die vreemde tweebenige wezens langs de kant van de weg! Hele leuke beestjes om te zien. We reden Custer State Park uit en kwamen gelijk in het Wind Cave National Park. Heel groen hier maar alleen wat herten gezien.

Aangekomen in Hot Springs zagen we een zaak genaamd Wanda’s Finds Antiques & Collectibles. We gingen hier weer even lekker rondneuzen. Hele leuke zaak en jammer genoeg mag je tegenwoordig maar één koffer meenemen want anders hadden we nog veel meer gekocht. We gingen weg met een hele mooie cowboyhoed, een lasso, een leuke fotolijst en een onwijs gave armband!! De lasso was volgens Wanda echt door cowboys gebruikt tijdens wedstrijden (rodeo’s) maar na een paar keer willen de cowboys en nieuwe en dan verkopen ze de gebruikte lasso’s aan haar. Hele aardige vrouw trouwens en ze kende Nederland, ze had er hele goede vrienden waar ze de kampeerspullen van in de opslag had liggen. Die komen hier jaarlijks en hoeven dan niet elke keer alles mee te nemen, handig!

We kijken een beetje rond in Hot Springs en nemen een kamer in een Americas Best Value Inn, Inn by the River. We gooien de spullen op de kamer en kijken even wat we nog gaan doen. We besluiten naar de Black Hills Wild Horse Sanctuary te rijden. Helaas konden we daar niet veel zien want je kon er alleen doorheen met een bustoer en dat koste dan $ 50,00 per persoon, dat kon dan alleen om 09.00 a.m. of om 01.00 p.m. En dat was het al lang geweest maar we vonden het ook wel erg prijzig. We zagen nog wel twee wilde paarden staan die allebei een veulentje hadden, echt heel mooi om te zien! Op ons gemak terug gereden naar Hot Springs en gelijk gaan eten bij All Star Grill & Pub. Was weer een heerlijke dag vandaag en vanmiddag zelfs weer heel zonnig!

Bekijk hier de foto's
 
Een paar autoplaatjes voor de liefhebbers...

Overnachting in: Americas Best Value Inn
Dag 18

Vandaag rijden we richting Scottsbluff in Nebraska. Het is mooi weer, om half negen is het al 23 graden. Als we net Nebraska inrijden, zien we weer een kudde Longhorns staan met een flink aantal jongen. Toch weer even stoppen en foto’s maken! Verder is het een eindeloos lijkende weg waar we nagenoeg niets tegenkomen. We zijn al heel vroeg in Scottsbluff en gaan even heerlijk shoppen (jawel Loes…..hahaha!). Bij de Walmart geweest, de Big K en nog een shopping mall (enne Loes….heb me gedragen hoor, niet teveel gekocht!). Daarna hebben we een hotel gezocht. Na enig zoeken een kamer genomen in de Lamplighter American Inn. Spullen op de kamer gegooid en toen zijn we richting Scottsbluff National Monument gereden. Dat ligt hier maar ca. 5 mijl vandaan.

Hier aangekomen rijden we eerst via de “oldest existing concrete road in the State of Nebraska” naar de top van de Bluff door drie tunneltjes om van een schitterend uitzicht te gaan genieten. Je had hier inderdaad een mooi uitzicht over de stad en je zag ook o.a. Chimney Rock en Castle Rock. Daarna zijn we in het Visitor Center gaan kijken, hier zit een museum in waar werk te bekijken is van William Henry Jackson. Dit is een bekende fotograaf van het Amerikaanse Westen. Hij heeft de Oregon Trail in 1866 en 1867 bereisd en later in zijn leven heeft hij zijn persoonlijke indrukken vastgelegd in prachtige schilderijen! Was interessant en mooi om te zien.

Terug bij het hotel zijn we gelijk naar het ernaast gelegen restaurant gelopen. Dit was Applebee’s en we hebben er weer heerlijk gegeten. Toen we eruit kwamen, zagen we het in de verte al bliksemen! Toen we op de kamer waren werd het steeds erger. De tv op het weather channel gezet en ja hoor, severe thunderstorms, flash flood warnings en zelfs tornado warnings!! En allemaal in deze regio, Scottsbluff werd specifiek genoemd, best eng! We kregen elke keer via de tv meldingen/alarmeringen, we moesten zelfs overschakelen naar een speciaal noodkanaal. We kregen ook te horen wat we allemaal moesten doen in geval van een tornado, naar beneden, uit de buurt van ramen, een betonnen gebouw opzoeken en weet ik veel wat nog meer! Maar gelukkig, om 09.05 p.m. werd in ieder geval de tornado warning opgeheven, de storm was van koers veranderd! Nog wel flash flood warnings en het regent inderdaad ook behoorlijk en veel bliksem, weinig gerommel. Om 09.15 p.m. kregen we weer een severe thunderstorm warning via de tv maar volgens ons hebben wij hier wel het ergste gehad.

Ik, wij, dachten nog dat we niet veel te vertellen hadden vandaag……..!!

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Lamplighter American Inn


Dag 19

Het schiet nu echt op, nog een paar dagen en dan vertrekken we weer naar Nederland. We zijn nu bijna drie weken in de USA maar het lijkt veel langer! Als we terugkijken naar de eerste dagen lijkt het wel of dat in een vorige vakantie was! Maar…naar huis gaan is niet erg, toch wel fijn om weer in een vertrouwde omgeving te zijn en gewoon te kunnen doen wat je normaal doet. Geen gesleep meer met koffers, niet iedere dag hoeven in- en uitchecken, eten waar je echt zin in hebt en niet alleen maar in restaurants eten enz. enz. En natuurlijk ook heel fijn om terug te gaan naar onze katten want we missen ze toch altijd heel erg!
  

Het was ook dit jaar weer een onvergetelijke reis. Vorig jaar hebben wij de natuur gemist en dat hebben wij dit jaar goed kunnen inhalen. Honderden bizons hebben wij voorbij zien komen, herten in overvloed zowel dood langs de weg als vrij in de natuur en zelfs in de stad kwamen wij ze tegen. Mooie vogels maar ook vreemde vogels, een beer met jongen langs de weg en natuurlijk de prairie dogs met hun leuke gedrag. En er waren nog veel meer dieren, eigenlijk teveel om op te noemen.

Daarnaast hebben we ook van prachtige uitzichten kunnen genieten, soms met temperaturen net boven nul maar ook hebben wij het kwik ver boven de 30 graden zien stijgen. Zo was het een strakke blauwe lucht en een paar uur later was alles grijs tot soms donker grijs en ook hebben wij een tornado waarschuwing mogen meemaken (gelukkig bleef het bij de waarschuwing!).

Ja, de USA, het blijft een vreemd maar mooi “land”. Ieder jaar als wij hier zijn vallen ons een aantal dingen op, niets mis mee hoor maar ze vallen gewoon op. Wij vinden het verkeer hier erg relax en het gedrag van bijv. de automobilisten erg netjes. Parkeren is hier heerlijk, overal ruime parkeerplaatsen en alleen toeristen die zo nodig hun auto achteruit in een parkeervak moeten zetten. Over het algemeen houdt iedereen zich hier keurig aan de maximum snelheid en stoppen ze zelfs in de “middle of nowhere” voor een stopbord.
  

Dan het fotograferen, ieder jaar valt het ons weer op dat de Amerikanen graag elkaar op de foto zetten en dat dat erg belangrijk is. De achtergrond waar het eigenlijk om gaat zie je meestal niet meer. Ik heb foto’s gezien zien van Amerikanen die een dagje uit waren, het waren allemaal plaatjes van mensen maar waar ze geweest waren??? Maar ja, als zij dat leuk vinden waar maak ik me dan eigenlijk druk om…

Dan hebben we nog de elektra, wat een kl#&^ stekkers gebruiken ze daar, geef mij maar de Hollandse stekkers die gewoon in een stopcontact blijven zitten. En de lichtknopjes van de lampen in hotels, in welk jaar leven ze… heerlijk om even te zeuren. Ik heb het nog niet over de toiletten gehad, als man moet je niet te zwaar geschapen zijn want dan moet je je jongeheer een zwemband omdoen als je op het toilet zit. Ik (Willem) kan natuurlijk nog veel meer op noemen maar stop er mee want we gaan steeds weer terug omdat er zoveel moois te zien is en wij die dingen voor lief nemen.

Een goede planning is voor dit soort vakanties altijd erg belangrijk omdat je veel wilt zien in een betrekkelijk korte tijd maar aan de andere kant niet alleen maar in de auto wil zitten. Wij bereiden het samen voor maar Monique doet het meeste voorbereidende werk en dat heeft ze ook dit jaar weer erg goed gedaan. We hebben veel gezien en kunnen terugkijken op een schitterende vakantie. Nog een paar dagen in Denver rondkijken en "Fourth of July" meemaken en dan terug naar Nederland. Alvast bedankt voor alle leuke reacties, maar blijf ons ook de laatste dagen volgen…

Vergeet ik toch nog bijna iets, ik had het al eerder over onze katten en ja die moeten verzorgd worden tijdens onze afwezigheid… Paul en Hennie, ook nu weer bedankt voor alle zorgen, zonder jullie hadden wij een probleem gehad.We hadden eigenlijk weinig te melden vandaag dus dat heb ik zo weer mooi opgelost hahaha…

Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Motel 6 Fort Collins
 
Dag 20

Vandaag gaan we op weg naar onze eindbestemming: Denver Colorado. We zijn er al heel vroeg want ja…..was niet zo ver meer vanaf Fort Collins waar we gisteren waren. Dit was trouwens een vrij vreemde stad. Allemaal terrasjes buiten wat vrij on-Amerikaans is maar wel allemaal dure gelegenheden en veel Oriëntaalse zaken. Dit was zowel qua restaurants als winkeltjes. Maar goed, we waren dus al vroeg in Denver, we zijn even naar de Cherry Creek Shopping Mall geweest, hier zaten eigenlijk alleen kledingzaken e.d. van allerlei dure merken, niet helemaal ons ding!
  

We besloten om richting Georgetown te rijden, nog even de Rocky Mountains in! We kwamen langs Idaho Springs en hebben hier lekker even bij een snelstromende rivier naar het raften staan kijken. Waar wij stonden was net zo’n punt dat ze lekker kletsnat werden, hoop gegil en gelach dus! We reden verder over een mooie weg tussen de bergen door en aangekomen in Georgetown, zagen we dat dit een klein maar wel leuk plaatsje was. Leuk winkelstraatje, natuurlijk alleen souvenirs, wel grappig. We zagen hier ook een enorme bbq, dit was voor de viering van de 4th of July. Hebben wij niets aan, je schuift niet aan bij zo’n gebeuren. We hebben verder niet veel meegekregen van de viering van de 4th of July. Zagen wel op het journaal dat in grote steden veel vuurwerk was, in Denver hebben we daar echter niet veel van gezien.

Maar…we waren in Georgetown! We wisten dat hier ook een stoomtrein reed en zijn even richting het  station gegaan. We hoorden dat de trein er aan kwam en zagen hem net over een hele hoge brug rijden. Was ook een hele leuke route zo te zien, lekker tussen en langs de bergen door. En toen weer terug naar Denver, we hadden op de heenweg al gezien dat het heel druk was die kant op maar hoopten dat dit al op opgelost was. Echter……we stonden al vrij snel in de file! De US-70 was afgesloten door een ongeluk en alles moest over de US 6 of US-40. Even later stond er dat er één rijbaan open was dus blijven rijden, nou ja rijden!! Er bleek een vrachtwagen gekanteld te zijn en die had er nogal een puinhoop van gemaakt, allemaal afval over de weg en dat moest eerst verwijderd worden.

P7049309

Eindelijk aangekomen in Denver hebben we het hotel al snel gevonden. We hadden een kamer geboekt in Ramada Denver Downtown voor de laatste twee nachten. Hotel lag erg leuk en gunstig voor de dingen die we hier nog wilden bekijken. De kamer was erg ruim en heel netjes, hotels zag er verder ook prima uit. Nadat we alle bagage op de kamer hadden gegooid, zijn we aan de overkant bij een Irish Pub wat gaan eten en hebben heerlijk op het terras buiten gezeten met een Guinness voor we de dag weer afsloten!
Bekijk hier de foto's

Overnachting in: Ramada Denver Downtown

 

 Dag 21
We hebben vandaag wat gelopen zeg!! We zijn vanuit ons hotel naar het Capitol gelopen en hebben hier ook een rondleiding gehad. Het zijn hele mooie en imposante gebouwen en we vinden het toch altijd weer leuk om er even te gaan kijken. Het was een beetje jammer dat er net een tentoonstelling van Quilts was die overal hingen waardoor je een nogal rommelig beeld kreeg. Er werd zelfs wat meer verteld over hoe alles hier ging. De leden van het senaat stemmen hier voor allerlei dingen maar dat gebeurt eigenlijk alleen maar van de tweede week van januari tot de tweede week van mei. Er zitten leden in het senaat vanuit allerlei lagen van de bevolking zoals o.a. zes cowboys wat best veel lijkt maar dat is hier nogal een grote groep! De gouverneur moest echt uitgenodigd worden anders mag hij hier niet komen! Er waren diverse in- en uitgangen en er werd verteld dat die allemaal specifiek voor bepaalde groepen waren. Je mocht nier zomaar alles gebruiken! Heel veel regels en gebruiken, was best interessant om te horen allemaal.

Overal hingen Quilts...

Vervolgens zijn we door gelopen naar het Denver Art Museum, een erg apart gebouw! We zijn er omheen gelopen maar er niet in geweest. Daarna zijn we naar de 16th Street Mall gelopen. Dit is de nummer 1 attractie in Denver. Het is een winkelstraat van 1.6 mijl lang en er mag geen verkeer rijden. Wel rijd er een pendelbus constant heen en weer waar je gratis gebruik van kunt maken. Wij zijn ook hier helemaal heen en terug gaan lopen en nog steeds geen zere voeten!! Ergens halverwege een lekkere ijskoffie gehaald en op een bankje op zitten drinken , lekker even mensen kijken. Veel zwervers hier in Denver en ook hier zagen we er aardig wat!

Daarna weer terug naar het hotel gelopen. We hadden onderweg nog een leuke ontmoeting. Er kwam een vrouw naar ons toe met een vraag of we een auto hadden. We zeiden dat we niet van hier waren en toen liep ze eerst door. Wij zaten even op een muurtje een sigaretje te roken en toen kwam ze weer naar ons toe. Ze vroeg of ik een sigaret voor haar had. Gegeven en toen begon ze te ratelen en hoe! Ze liep hier handtekeningen te verzamelen voor een aantal petities. We kregen hele verhalen over het onderwijs hier, er waren heel veel slechte leraren maar die konden niet worden ontslagen omdat ze lid waren van de Union. Er werd dus regelmatig heen en weer geschoven met die slechte leraren tussen diverse scholen maar ja, dan ruil je dus de ene slechte voor de andere slechte. Dat was een groot probleem hier! Ook nog over politiek, Philadelphia en New York gehad met haar. Leuke vrouw was dat, kon aardig kletsen!

Bij het hotel de auto gepakt en naar de Great Divide Brewery gereden. Er zou hier om vier uur een rondleiding worden gegeven. Daar aangekomen zagen we dat het een hele kleine en beetje oude brouwerij was en zijn we doorgereden. Bij Colorado Mills, een shopping mall nog even wat dingen gehaald voor de thuisblijvers en toen doorgereden naar Mickey’s Top Sirloin, een steakhouse wat als nummer 1 werd beschreven. Was inderdaad een lekker e steak! Daarna nog even op het terras bij de Irish Pub gezeten en toen de spullen in orde gaan maken voor ons vertrek morgen….

Bekijk hier de foto's

Maar natuurlijk staan wij zelf ook weleens op de foto...

    
Overnachting in: Ramada Denver DowntownDag 22

Rond kwart voor negen leveren we de auto in bij Alamo zonder verdere problemen en gaan met de pendelbus naar de vertrekterminal. Inchecken en douane ging allemaal heel vlot. We vertrekken hier ook perfect op tijd. We komen eerder aan in Philadelphia dan gepland, het is hier wel twee uur later. Ook hier gaan we op tijd het vliegtuig in en het lijkt ook dat we tijd weg gaan. Echter…..we stonden al op de startbaan toen er werd gemeld dat we niet konden vertrekken. Op de vliegroute was slecht weer waar we niet doorheen konden. We moesten wachten op of een alternatieve route of totdat het slechte weer verdween! Na ca. een uur werd er gezegd dat we terug naar de gate gingen omdat ze er achter waren gekomen dat een toilet niet goed werkte en we konden toch nog niet weg.


Eindelijk twee uur later kregen we toestemming om te vertrekken! I.p.v. 06.40 p.m. vertrekken we om 08.45 p.m. Vluchttijd viel mee en uiteindelijk kwamen we maar een uur te laat op Schiphol aan. We hadden wel het geluk dat we drie stoelen met z’n tweeën hadden dus lekker de ruimte. Verzorging onderweg vonden wij bij US Airways middelmatig. We hebben het wel beter meegemaakt bij andere maatschappijen. En een klein vliegtuig voor de grote oversteek vinden wij ook niet fijn (Boeing B757), volgende keer een aandachtspunt!

We kunnen weer terugkijken op een geweldige reis, heel veel mooie natuur en veel dieren gezien. Extreme uitersten dit jaar, zo zaten we in de sneeuw en zo was het weer hartstikke warm. En waar wij ook zo van houden, meerdere keren echte stilte meegemaakt……..het was weer awesome!!